U bevindt zich hier: Home > Vrije tijd > Toeristische Gids

Toeristische Gids

Wanneer u de gemeente Rucphen wilt bezoeken, kiest u ervoor om Puur Rucphens te beleven. In Rucphen kunt u nog genieten van de natuur in zijn volheid en in zijn onbedorven pure staat. Daarnaast vindt u in Ruchen de authentieke en Brabantse gemoedelijkheid terug. Deze website en de toeristische gids bieden u een breed overzicht van de vele toeristische en recreatieve mogelijkheden.

toeristische gids (PDF, 4,5Mb)
 

Vijf kerkdorpen met een eigen karakter

Gemeente Rucphen bestaat uit vijf kerkdorpen. Elk dorp is uniek. Het dorp Rucphen grenst aan de Rucphense Bossen. Hier kunt u lekker genieten van de rust van de bossen en de stilte van de heide. Een asfalt fietspad leidt u door deze bossen en langs bijzondere terrassen. In het centrum van Rucphen kun u genieten van diverse restaurantjes.

Schijf is de kleinste kern van de vijf dorpen. De turfhistorie vindt u op diverse plekken terug in het dorp. Ook zijn er diverse routes waar het thema turf terugkomt. Schijf ademt nog een sfeer van landelijke rust.

Het hart van Sprundel bestaat uit MFA De Trapkes, met in de omgeving, het Fatimapark, de Geheimen van de Rozenkrans en Molen de Hoop.

In St. Willebrord vindt u de vrije replica van de Lourdeskerk met het omliggende processiepark en de Lourdesgrot. St. Willebrord staat tevens bekend om zijn beroemde sporters.

Zegge staat bekend als bedevaartsoord. Met als grote publiekstrekker de kapel in de Onze Lieve Vrouwestraat. In de maand mei wordt deze kapel door duizenden bezoekers bezocht.

Bos, hei en akkerland

De gemeente Rucphen is gelegen in de luwte van de West-Brabantse stedenrij. Een vrijwel aaneengesloten gebied van bossen en heide bedekt eenvijfde van haar grondgebied. Rucphen is een groene gemeente van vijf kerkdorpen, waar u lekker actief bezig kunt zijn. Rucphen heeft één van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen, De Heemtuin. Daarnaast vindt u via de mooie wandel- en fietspaden de prachtigste plekken.

Even een weekendje er tussenuit

Wanneer u er even tussenuit wil, is de gemeente Rucphen ideaal om weer tot rust te komen. De gemeente is bijzonder aantrekkelijk voor zowel kort als lang verblijf. Op een van onze vele campings kunt u temidden of nabij de Rucphense bossen overnachten. Daarnaast zijn er overnachtingsmogelijkheden bij recreatieparken, groepsaccommodaties en kunt u zelfs logeren bij de boer.

Tijdens uw verblijf zijn er tal van activiteiten die u kunt ondernemen. Zo kunt u uw eigen kaas maken, een ijsboerderij bezoeken, een replica van de Lourdesgrot vinden, skiën op èchte sneeuw en nog veel meer! Er is een enorme diversiteit aan activiteiten die uw verblijf in de gemeente Rucphen nog aangenamer maken.

Actief buiten en binnen

Een ander kenmerk binnen de gemeente Rucphen zijn de mogelijkheden op het gebied van binnen- en buitenrecreatie. U kunt zich uitleven in de bossen, op de sneeuw en in het water. Vele bekende sporters vinden hun oorsprong in de gemeente Rucphen. Met name de wielersport heeft vele helden voortgebracht.

Lekker eten en drinken

In de gemeente Rucphen zijn tal van horecagelegenheden waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. Of u nu ontspannen wilt smullen van een heerlijke lunch of wilt genieten van een fantastisch diner, het is allemaal mogelijk binnen de gemeentegrenzen van Rucphen. Binnen de horecagelegenheden vindt u de typische Rucphense gastvrijheid.