U bevindt zich hier: Home > Inwoner > Nieuws > Verkiezingen

Verkiezingen Tweede Kamer 15-16-17 maart 2021

Dit jaar zijn er weer verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Zij beslissen de komende 4 jaar over de regels in Nederland. En zij beslissen waar de Nederlandse regering geld aan uitgeeft. Natuurlijk moet u veilig kunnen stemmen. Ook tijdens corona. Daarom zijn er dit jaar meer mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

Mogelijkheden om uw stem uit te brengen

Vervroegd stemmen

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 kunnen vooral mensen die extra kwetsbaar zijn voor corona alvast stemmen.

Stemmen in een coronaproof stembureau

Op 17 maart kunt u ook gewoon naar het stembureau. We hebben er 10 verdeeld over alle dorpen. In het stembureau letten we op alle afspraken over corona. U kunt dus voldoende afstand houden, uw handen ontsmetten en  iedereen draagt een mondkapje. Ook krijgt u vooraf u wat vragen bij uw stempas. Die gaan over uw gezondheid: de gezondheidscheck (PDF, 293 Kb)  Als u alle vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden, mag u naar het stembureau. Is het antwoord op één van die vragen ‘ja’? Blijf dan thuis en laat iemand anders voor u stemmen. Dat regelt u op de achterkant van uw stempas.

Iemand machtigen

Wilt of kunt u  niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u ook iemand machtigen om uw stem uit te brengen. Dit jaar mag iemand voor maximaal drie anderen stemmen.

Briefstemmen 70-plus

Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen bij deze verkiezing ook stemmen met een brief.

Meenemen naar het stembureau

Gaat u naar het stembureau? Dit heeft u nodig om te stemmen:

 • Een stem(plus)pas of kiezerspas;
 • Een geldig ID-bewijs (op 17 maart 2021 maximaal 5 jaar verlopen);
 • Een mondkapje.

Landelijke informatie

Berichten van onze gemeente

De komende weken geven we meer informatie over de verkiezingen. Dat doen we op deze website, op Facebook en in de Rucphense Bode. Heeft u vragen over het stemmen? Bel of mail ons gerust. Dat kan maandag tot en met vrijdag via e. verkiezingen@rucphen.nl of t. (0165) 34 95 00. We helpen u graag verder.

 • Veilig en gezond stemmen in onze gemeente
  Op 15, 16 en 17 maart zijn er weer verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Natuurlijk moet u veilig en gezond kunnen stemmen. De landelijke overheid stelt extra eisen aan de stembureaus om het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken.
  publicatiedatum 3-3-2021
 • Overzicht stembureaus
  Adressen en openingstijden van de stembureaus op 15, 16 en 17 maart en informatie over het tellen van de stemmen.
  publicatiedatum 24-2-2021
 • Stemmen in een andere gemeente
  U kunt dit jaar ook weer stemmen in een andere gemeente. Zo is het stembureau altijd dichtbij. U heeft hiervoor een kiezerspas nodig
  publicatiedatum 10-2-2021
 • Stemmen voor iemand anders (met een volmacht)
  Wilt u iemand helpen die niet zelf naar het stembureau kan of wil gaan? Of juist iemand anders voor u laten stemmen? Dan heeft u een volmacht nodig.
  publicatiedatum 10-2-2021