U bevindt zich hier: Home > Vrije tijd > Routes > Knapzakfietsroute

Knapzakfietsroute

Afstand

ca. 15 km

Start en finish: het Wapen van Schijf 

Deze horecagelegenheid was vroeger een woonhuis met winkel.

Historie van het Wapen van Schijf 

Routebeschrijving

 1. Ga richting het Oud Kerkpad, aan de rechterzijde de St. Martinuskerk uit het jaar 1939. Ga rechtsaf via het Oud Kerkpad en ga de 3de straat rechtsaf Past. Van Waesstraat in, rechtsaf van Eekelenstraat in, rechtsaf De Berg in om rechtdoor via de Past van Loonenstraat naar de St Antoniusstraat te gaan. Daar schuin over te steken naar Pastoor van Ettenstraat. Na de bocht aan de linkerkant een smal zandpaadje inslaan. Dit wordt het Kerkepaadje genoemd, dit paadje werd vroeger gebruikt als doorgang om snel naar de kerk te gaan.
 2. Na het zandpaadje linksaf slaan op de Hoekvensedreef, dit is richting het zuiden waar vroeger het heidegebied was met vennen genoemd de Stekkebek.
  Linksaf bij T-splitsing, gelijk rechtsaf naar de Scherpenbergsebaan.
 3. De Scherpenbergsebaan werd in 1909 verhard, in deze omtrek was het vroeger heidegebied.
  En werd er begraasd door schapen, zo is hier ook een Schapenbel gevonden uit 1600.
  Bij nummer 10 staat nog een zeer oude beuk van voor 1870  en oudere mensen uit Schijf vertellen dat deze  ouder moet zijn dan die uit 1870 oude beuken in de pastorietuin.
  Op nummer 10a stond vroeger een klein café met de naam `den Toren’.
  Einde van de straat rechtsaf richting Zundert.
 4. Halverwege bos linksaf weg oversteken naar het Moervenstraatje.
  Zie rechts een laag gebied genoemd het Bakkers meer. Vanuit dit gebied werd turf naar Breda afgevoerd. Per gezin zijn 10 a 20 duizend turfjes nodig als brandstof in de winter. Turfjes waren ongeveer 10x10x15cm groot.
  Het Kronenstraatje wijst mogelijk naar de gevechtslinie van 1793 die hier begon.
 5. Op het einde rechts het Puinbroekstraatje in en aan het einde links de Waterstraat in.
  Daarna op het einde links De Voreneindse weg op, op nummer 59 links staan de oudste lindebomen van de
  De gemeente Rucphen. Op deze weg zijn diverse oude boerderijen te zien.
 6. De eerste weg rechtsaf de Molenweg in. De Molen weg verwijst naar de eerste Korenmolen van de gemeente Rucphen. Kruispunt rechts, aan het einde oversteken, daarna links gelijk weer rechts de Kozijnenhoek in
  Ga daarna links de Baanvelden op richting de Heemtuin Rucphen. Een mooie plek om even te bezoeken en voor het nuttigen van uw knapzak.
 7. Vanuit de afrit van de Heemtuin links de Baanvelden vervolgen, aan het einde links naar de Bosheidestraat (genoemd naar bos en heidegebied Rucphen). Aan de rechtse kant staat een oud huisje van voor 1900. Einde van de straat rechtsaf richting het oude gemeentehuis van Gemeente Rucphen, gebouwd in 1850. Weg terug volgen met aan de rechterkant een huisje met Franse kap daterend uit 1930 Ook aan de rechterkant de villa van burgemeester Crusio die van 1922 t/m 1934 burgemeester was in de gemeente Rucphen. De naam Villa Lucia is genoemd naar zijn enige dochter. 
 8. Rechtsaf de Zundertseweg in.  Tweede huis links een karakteristiek huis Sonnevanck.
 9. Voorbij de wegversmalling links aan de overkant waren vroeger 3 generaties lang kolenboeren.
  We slaan nu rechtsaf de Bredendam in. Zie om je heen in het landschap de hoogteverschillen.
  Kruising rechtsaf, bij T-splitsing linksaf, rechtsaf richting de Schijfse Vaarkant.
  Weg oversteken, linksaf fietspad Oud Kerkpad op.
 10. Oud Kerkpad. Na klein bosje tegenover nummer 50 rechts het zandpad in. Dit was de oversteek van de turfvaart richting de Scherpenbergsebaan. Voor 1400 was dit nog een ondoorgaanbaar moerasgebied en liepen de wegen zoals we nu gaan rijden. Op de kruising linksaf zandpad in. 
  Verder aan de linkerkant in de bocht laten de eiken bomen in het veld zien hoe vroeger een oude weg liep.
  Verder door aan de rechterkant in het bosgebied de duinen ook wel stuifduintjes genoemd, deze zijn gevormd in 10.000 jaar voor de jaartelling. Weg vervolgen, deze weg liep vroeger naar Roosendaal / Nispen.
 11. We slaan linksaf de Heiberg in, aan het einde van de weg ligt de oude Turfvaart, hier op deze plaats werd het de Lukebrug genoemd. Deze brug diende voornamelijk als voetverkeer. Hier slaan we rechtsaf het Oud Kerkpad weer in om naar Schijf terug te keren.