U bevindt zich hier: Home > Vrije tijd > Routes > Knapzak-fietsroute 2

Knapzak-fietsroute 2

Afstand

19 km.

Start en finish

Het Wapen van Schijf in Schijf.

Puzzel

Het antwoord is in letters om uiteindelijk als oplossing één woord te kunnen maken. Voor eventuele reacties en oplossing van het woord kunt u een mail sturen naar toonnaenen@kpnplanet.nl.

Routebeschrijving

 1. Ga richting de kerk en dan rechtdoor naar de Hoeksestraat. Op de driesprong staat rechts een veldkapelletje.  
  Vraag 1) Boerderij/woonhuis met speklagen:
  Tel links van de deur (klein venster) de ruitjes! Zie het antwoord in letters, 2de letter =…………..
 2. Voorbij Hoeksestraat 22 is het Landgoed van de Familie De Bruin gelegen, de bossen zijn aangeplant in 1915/ 1920 voor mijnbouw als stuthout.
  Vraag 2) Hoeveel Km? ……3de letter = ………..
 3. Zo rijden we het 9 km paaltje voorbij en komen we bij Café Jagersrust. Hier is het Buurtschap “De Lange Schouw” gelegen. We rijden voorbij een café met Touwtrek historie, Touwtrek-vereniging “Jagersrust” is begonnen als cafésport wat later is uitgegroeid tot een vereniging met Europees en Wereld klasse niveau.
  “De Grenspaal 238” herinnert ons dat Kerkdorp Schijf hier België kust! De grenspaal is geplaatst in 1843 met rechts gelegen nog resten van het Steenfabriek “De Schouw”.
  Vraag 3) Welk jaar zijn de grenspalen geplaatst? (Letters)…………………… , neem de1ste letter = …………
 4. We rijden Nederland uit om richting Horendonk te gaan. Zo komen we aan bij de 1ste fietsoversteek, we rijden nog wat verder om bij de 2de fietsoversteek rechtsaf naar de Kapel en de Raayberg te gaan.
  Let op de Porselein – Isolator kommen!
  Vraag 4) Vul onderbrekend woord in, De 1ste foto,de isolator is bevestigd in een?... laatste letter op één na = …
 5. We komen bij de afslag om rechtsaf te gaan richting de Kapel en de Raayberg. Om er de Rechtplaats te bezoeken wat ook veel historie verteld (zie de infoborden).
  Vraag 5) Wat voor rad is dit?........... 1ste letter =....
  Vraag 6) Deze Processie- k . . . . “Moeder Gods” is in 1853 gebouwd. Vul ontbrekend woord in en neem de laatste letter = .
 6. We rijden verder richting Oost op het overgaande fietspad om naar het Klaveren Vrouwke te rijden.
  Een snelweg LF 13a fietsroute die ook Schijf raakt om via het kruispunt Jagersrust en Achtmaal naar Zundert te gaan.
  Vraag 7) Naar welke stad gaat deze LF 13 a route? Neem de 3de letter = …..
  PAS OP! Voor de paaltjes midden op het fietspad! 
 7. Rij de Achtmaalsebaan op om hier op de driesprong linksaf te gaan. Rechts is de ”Holle laagte” gelegen.
 8. Zo komen we aan bij Buurtschap Nederheide bij de Jorissen-hoeve gebouwd in 1941. We rijden verder door het Buurtschap de Nederheide om de Antwerpsebaan te passeren en verderop links het fietspad te vervolgen richting Roosendaal. Links ligt de Nederheide met nog een herkenbare turfvaart de Krampeloop. Rechts ligt de Postbaan.
 9. Voorbij nummer 8 steken we de Achtmaalsebaan over om de rechtsgelegen Zeepestraat te vervolgen. Vele oude wegen zijn verdwenen, onder andere door invloed van de ruilverkaveling Nispen/Schijf. De Plattebaan is haast geheel verdwenen. Rechts zijn de Rucphense bossen gelegen met oefenterrein van Defensie. Vele ruiters en mountainbikers maken ook gebruik van dit mooie gebied.
 10. Zo passeren we de Roosendaalsebaan die vroeger gebruikt werd om vanuit Schijf naar Roosendaal te gaan.
 11. Links richting Roosendaal nabij de Eindstraat / Kortedijk, op de grens van de gemeenten Rucphen en Roosendaal is een rechtplaats geweest wat “De Galg” wordt genoemd.
 12. We komen op de Schietbaan om deze rechts te vervolgen.
  Antwoord 8)
  Schrijf de naam volledig…………….2de letter = ....
 13. We passeren de Zilverden en Oliepot Camping om via horeca gelegenheid het Ossenkopje (AED plaats) het fietspad te vervolgen, let op er volgt een scherpe bocht naar rechts en een scherpe bocht naar links. Hier komt de Postkoetsroute weer uit op de Postbaan om naar camping de Posthoorn (rustpunt, AED plaats) te gaan. Zie en voel met de fiets hier de gevormde dekzandruggen. De hoogste dekzandrug in de gemeente Rucphen is 19.80 NAP.
  Antwoord 9)
  Maak voorstaande woord compleet, ………………..6de letter = ……
 14. Na  De Posthoorn vervolgen we hierna de route rechtsaf richting het zuiden.
  Bij knooppunt 12 gaan we linksaf naar het Meerven.
 15. Aan de linkerzijde ligt de turfvaart om in Rucphen via de Julianalaan verder naar Oudenbosch te gaan.
  Achter camping de Witte Plas ligt het gebied dat De RODE PLAS genoemd werd. Dit omdat er veel zuringplanten groeiden die in het voorjaar een fel rode bloem als kleur heeft. Zo komen veel veldnamen tot stand doordat ze naar mensen/families vernoemd werden en later opgenomen in veldnaam of gebiedsnaam en soms zelfs in concessies en aktes.
  Nabij nummer 68 is het Weideveldenpad gelegen waar de Buurtschap “De Plas” begint.
  Vraag 10) Maar de zin af: Vers softijs en M……………….neem de 3de letter = ….
 16. In dit locator - vak, JO 21 GL waar we nu rijden kan een zendamateur ook hulp bieden alwaar nodig is. Een voorbeeld in 1953 met de watersnood Zeeland en gedeelte van West Brabant overstroomd was. Toen hebben velen zendamateurs in Nederland en België er hulp geboden.
 17. Zo komen we aan bij het eindpunt Wapen van Schijf. Maak van de 10 letters nu één woord!