Stemmen voor iemand anders (met een volmacht)

Wilt u iemand helpen die niet zelf naar het stembureau kan of wil gaan? Of juist iemand anders voor u laten stemmen? Dan heeft u een volmacht nodig.

Die kunt u op twee manieren krijgen:

Machtiging aanvragen met een formulier

U kunt een volmacht eenvoudig aanvragen met een formulier. U vindt het formulier gratis op www.rucphen.nl/verkiezingen. Een papieren formulier kunt u opvragen bij verkiezingen@rucphen.nl of ophalen in het gemeentehuis. Wie een ander voor zich wil laten stemmen moet dit formulier uiterlijk op 12 maart 2021 inleveren. Dat doet u bij de gemeente, die op uw stempas staat. Degene die voor een ander wil stemmen, moet zelf ook bekend zijn als kiezer. Dat is zo, als u een stempas heeft. 

Als alles in orde is, krijgt de gemachtigde (die voor een ander stemt) een volmachtbewijs. Hiermee kan hij naar het stembureau. Hij moet de volmachtstem dan tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. 

 Verzoek om een volmacht (PDF, 181 Kb)

Machtiging invullen op de stempas

U kunt ook een machtiging invullen op de stempas zelf. Hoe dat moet, leest u op de stempas. Die krijgt u binnenkort thuisgestuurd. De machtiging op de stempas kunt u tot en met de dag van de stemming invullen. Let op: degene die de volmacht krijgt moet op 1 februari 2021 in dezelfde gemeente wonen als degene voor wie hij stemt. Stemmen kan dan alleen in de eigen gemeente. Ook moet degene die voor een ander stemt de volmachtstem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Heeft u iemand een volmacht gegeven om voor u te stemmen?

Dan kunt u dit niet meer veranderen en mag u niet meer zelf naar het stembureau gaan.

Maximaal drie volmachten

U mag maximaal voor drie andere mensen stemmen, als zij dat aan u vragen. Willen meer mensen hun stem aan u overdragen? Kijk dan samen wie hen het beste kan helpen.

Publicatiedatum 10-2-2021
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 18-3-2021