Reanimatie en het coronavirus

geen oproepen voor hulpverleners > 50 jaar | alleen mond-op-mondbeademing bij jonge kinderen

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Ook nu, tijdens de coronacrisis. De overlevingskans bij een hartstilstand is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Natuurlijk staat daarbij ook de veiligheid van de hulpverlener centraal. Daarom werkt de burgerhulpverlening tijdelijk anders:

Geen oproepen voor hulpverleners >50 jaar

Hulpverleners die 50 jaar of ouder zijn, krijgen vanwege het coronavirus voorlopig geen oproepen om te reanimeren.

Alleen mond-op-mondbeademing bij jonge kinderen

Wie wel een oproep krijgt, past bij een reanimatie geen mond-op-mondbeademing meer toe, met uitzondering van een reanimatie bij pasgeborene, baby’s of jonge kinderen.

Hulpverlener? Registreer uw leeftijd op Hartslagnu.nl

Bent u 18 jaar of ouder en heeft u in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kunt u zich als burgerhulpverlener aanmelden bij www.HartslagNu.nl. Dat is het reanimatie oproepsysteem van Nederland. Heeft u al een account bij Hartslagnu.nl?
Controleer dan of uw leeftijd goed staat bij uw gegevens. Alleen zo kan HartslagNu ervoor zorgen dat alleen hulpverleners jonger dan 50 jaar een oproep krijgen voor reanimatie.

Blijf thuis als u klachten heeft

Natuurlijk geldt ook, dat hulpverleners niet mogen reageren op een oproep als zij klachten hebben als niezen, hoesten of koorts.

Publicatiedatum 7-4-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 31-8-2020